Mina tidigare fackböcker

2008 gav Leopard förlag ut min reportagebok De papperslösa och de aningslösa. Den belönades med Johan Hansson-priset för årets mest angelägna fackbok. 2010 utkom Landet utanför. Ett reportage om Sverige bortom storstaden. Den fick Wendela Hebbepriset för årets bästa socialreportage.
Min tredje bok Välfärdsfabriken utkom 2014.  

Sagt om Landet utanför

Recensionscitat

”Landet utanför präglas av ett slags varsam ilska över att hela regioner och dess människor marginaliseras utan att någon större debatt uppstår.(…) Jag hoppas att ”Landet utanför” startar en debatt om vilket slags samhälle vi vill ha. För om man överger någon bör man åtminstone ha samvete att diskutera det.”
Mattias Hermansson, Dagens Nyheter 

”Bra eller dåligt? ’Landet utanför’ ger inga färdiga svar. Men Mattsson är en bra journalist. Boken lämnar mig ingen ro.”
Fredrik Sjöberg, Svenska Dagbladet www.svd.se

"Den kan, om man så vill, ses som en uppföljare av hennes hyllade De papperslösa och de aningslösa. (…) Det är skilda världar och en somalisk flykting delar naturligtvis inte en arbetslös sorselebos livsvillkor. Men det handlar om politiska vägval, om vilket slags land och vilken typ av värld vi bygger.”
Anders Sjögren, Västerbottens-kuriren

En föreläsning jag själv höll på Riksantikvarieämbetets höstmöte 2011.


Välfärdsfabriken

Recensionscitat

"Kristina Mattsson har med sina två tidigare reportageböcker om papperslösa och om utarmningen av landsbygden blivit en av våra viktigaste analytiker av tillståndet i landet. Hon skriver på ett självklart, rättframt och medryckande vis. ... Varje politiker i detta land borde omedelbart läsa Kristina Mattssons bok." - Anneli Jordahl, Aftonbladet


Under 1990-talet började ett nytt marknadstänkande, kallat New public management, breda ut sig inom välfärden. Min bok Välfärdsfabriken handlar om det och hur det ökande kontrollen och toppstyrningen riskerade att rasera tillit, yrkesstolthet och arbetsglädje – det som kvaliteten i välfärdstjänsterna bygger på.
Det var 2014. Nu sitter vi med ett facit där hela systemet går på knäna med stor personalflykt och enorma rekryteringsbehov. 
Var inte det ganska onödigt? 

De papperslösa och de aningslösa

Recensionscitat

Man kan låta bli att läsa denna bok, men då blir man svårt funktionshindrad i debatten om invandringen, arbetsmarknaden, flyktingpolitiken och äldrevården. Det är bara att välja. 
(Maciej Zaremba, Dagens Nyheter)


Tur & tajming är nog minst lika viktigt som verkshöjd för att etablera ett skrivande. 2008 fanns inte mycket diskussion om papperslösa i Sverige.  Jag hade snappat upp den där diskussionen på ILO:s stora arbetskonferens i Genève, och fått förklarat för mig att det där var inget problem vi hade i Sverige.  Och det visste jag ju att vi hade:
När boken kom hade många även i Sverige precis börjat undra vad papperslösa var för några. De läste högt ur boken på LO:s kongress, vilket gjorde mig stolt.